Welk ‘zoet‘ heeft uw voorkeur?
Welk ‘zoet‘ heeft uw voorkeur?
In onze praktijk horen we steeds vaker dat onze cliënten bewust kiezen voor andere zoetmiddelen dan de gewone suiker. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld agavesiroop door de kwark en bakken zoetigheden met dadelsiroop. Als we vragen naar de reden van deze keuze dan horen we dat suiker slecht is voor je gezondheid. Veel mensen stappen over op alternatieve zoetmiddelen zoals honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, dadel- of ahornsiroop of speltstroop. Ze beschouwen deze zoetmiddelen als gezond en ‘puur natuur’. In hoeverre klopt dat? Laten we de gewone suiker, de hierboven genoemde zoetmiddelen én de suikers uit vers fruit eens vergelijken. Het zijn alle drie zoet smakende koolhydraten (glucose, fructose of een mengsel daarvan). Is het een gezonder dan het andere? De calorische waarde is gelijk. Per gram suiker is dit ongeveer 4 kcal. Ook de invloed van deze verschillende zoetvormen op de bloedsuikerspiegel is even groot. Suiker bevat geen vitamines en mineralen en de zoetmiddelen bevatten zulke minimale hoeveelheden dat ze te verwaarlozen zijn. Kies je suikers in de natuurlijke vorm dan heeft ‘het zoet’ van vers fruit de voorkeur omdat ze, naast suiker, veel andere voedingsstoffen bevatten. Als we kijken naar de oorsprong dan zijn ze alle drie ‘puur natuur’. De suikerbiet of het suikerriet is net zo’n natuurlijke bron voor ‘het zoet’ als kokos, agave, honing en dadels. En het raffineren van suiker dan? Dit gebeurt echter ook bij de zoetmiddelen. Producten zoals ahornsiroop en dadelsiroop zijn bewerkt voor ze in een flesje verpakt worden. Dat fruit puur natuur is hoeven we niet uit te leggen. Uw eigen voorkeur voor ‘het zoet’ hangt onder andere af van de smaak. Maar ook het prijskaartje van de alternatieve zoetmiddelen kan zeker invloed hebben op uw keuze.