Speculaas
Ingrediënten (voor 18 stukken):
• 300 gram zelfrijzend bakmeel
• 150 gram donkerbruine basterdsuiker
• 5 tl speculaaskruiden
• snuf zout
• 125 gram koude harde boter
• 7-8 el melk
• 1 ei + melk voor bestrijken
• amandelen ter garnering
Bereidingswijze:
Meng zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Voeg de boter en melk toe en kneed tot een stevige bal deeg. Begin met 7 eetlepels melk, mocht het deeg te stug blijven kun je een extra eetlepel melk toevoegen. Laat het deeg even een uurtje in de koelkast rusten. Rol het deeg uit op een ingevet bakplaat, maak het niet te dun. Kluts een eitje en meng dit met een beetje melk. Smeer het speculaas in met het ei-mengsel. Dit geeft een mooie glans op de koek. Druk de amandelen zachtjes in het deeg.
Bak het speculaas gaar in ongeveer 30 minuten op 160 graden. Snij de koek in stukken als de koek nog warm. Laat de stukken koek daarna op een rooster afkoelen.